top of page

Mer om oss

Vår bakgrund och filosofi

Aikido grundades av mästaren Morihei Ueshiba som levt sitt liv i dåtidens många japanska kampkonster. Under 1900-talet mitt gav han sin nya disciplin namnet aikido. Ai för att förena eller samspel, Ki för viljan, kraften och energin i universum och Do för förmågan, vägen eller livets val.​

Rabbe som började sin budokarriär i Stockholm på 70-talet med att träna karate såg en Aikidouppvisning med Morihiro Saito sensei från Japan, vilket ledde till att han, djupt imponerad, började träna Aikido. 

Träningen skedde under Tomita sensei fram till flytten till Västerbotten. Här började han träna i Umeå aikidoklubb fram till 1996 då han graderade till 1 Dan och grundade denna klubb i Kalvträsk. Ett år senare hölls en uppvisning och de första träningsgrupperna i Skellefteå startade. En av dom som såg uppvisningen var Nicklas Vikström. Med ett nyväckt och brinnande intresse för Aikido blev han en av de första eleverna i klubben: Nicklas tränar fortfarande och är dessutom utbildad instruktör sen flera år tillbaka. Nu mer har Rabbe 5 Dan och Nicklas 3 Dan.

Sedan dess har klubben haft uppvisningar och läger, inte minst Sverigelägret i Aikido 2016. Vi har deltagit på Skellefteåfestivalen, kampsportsdagar och kamsportsgalan samt firat flera jubileum. Under tiden har vi också bytt lokaler tills vi nu hittat hem på Budokan i Campushallen, samlingsplatsen för flertalet japanska kampsporter.

Från och med 2021 har Rabbe tackat för sig, förblir hedersmedlem och har lämnat facklan vidare till Nicklas som huvudinstruktör att tillsammans med en ny eldsjälv, Terese Lindholm, driva och utveckla klubben vidare.

Tidslinje

25 år och mer

2022 - Vi beviljas nystarts-/återstartsstöd av Svenska Aikidoförbundet och lanserar ny logga.

2021 - Klubben firar 25 års jubileum med en jubileumsskrift som Rabbe författar under året. Sedan på ett extra årsmöte 7 september avgår Rabbe som huvudinstruktör och ordförande i klubben. Rabbe förblir hedersmedlem och efter honom blir Nicklas klubbens andra huvudinstruktör och Terese den andra, och tillika första kvinnliga, ordföranden. 

2016 – klubben arrangerar Sverigeläger och firar 20-års jubileum. 

2011 – Marina blir klubbens första kvinnliga hakama vid gradering i  februari! 


2009 – Jimmy graderar till San-dan på Endolägret i februari, Rabbe, Andreas och Robin är med på lägret. Andreas är uke till Jimmy. 


2008 – Nicklas graderar till Ni-dan och Rabbe till Yon-dan på Endolägret i februari. Rabbe får problem med vänster knä under vårterminen (artros) vilket blir värre under hösten. P.g.a. detta tränar han bara 2 pass i veckan under hösten mot vårens 5 pass. 


2007 – Vi flyttar till ungdomsgården Efyran där vi får liggande matta i Budolokalen, efter 10 års bärande av mattor in och ut vid varje träningstillfälle! Ett stort lyft för klubben att slippa alla dessa lyft!


2006 – Vi deltar på andra Kampsportsgalan  den 7:e januari i Skellefteå, 750 st betalande, succe! Jimmy graderar till Ni-dan på Endo-lägret i februari. Klubben firar 10-årsjubileum, med ett läger på Mobackenskolan, Jorma och Uffe Hjerppe instruerar.


2005 – Klubben är med och visar upp sig på första Kampsportsgalan i Skellefteå. 640 betalande och många som inte kan få komma in pga. platsbrist! 


2004 – Rabbe graderar till San-dan  och Nicklas till Sho-dan på Endolägret i februari. 


2003 – Vi gör en uppvisning under Skelleftefestivalen, tillsammans med Jorma, Uffe och Ingemar och några av övriga sommarlägerdeltagare. På scenen vid Statt. 


2002 – Jorma-läger i början av februari. Jimmy graderar till Shodan för Endo sensei (8 DAN) i februari. 6 st från klubben deltager på Endo-lägret, nytt rekord! Sista helgen i juni håller klubben sitt andra utomhusläger, instruktörer: Ingemar Berglund (2 Dan) Ulf Hjerppe (3 Dan) och Jorma Lyly (4 Dan). 

2001 – 5-årsjubileum med jubileumsskrift och Jormaläger. Vårt första sommarläger, med Ulf Hjerppe(2 DAN) och Ingemar Berglund(2 DAN). Ytterligare ett Jorma-läger i oktober.Tom Lantz går över till vuxengruppen, efter några terminer i barngruppen. Nicklas och Gustav graderar till 2:a KYU. 

2000 – 36 m2 ny matta levereras, för de 20 000 vi fick. Jag graderar till Ni-dan. Pia vinner träningspristävlan, som första tjej, både vår – & hösttermin! Jorma håller 2 läger under året. Barngruppen 5-8 år inlemmas i den andra barngruppen, då Brian blir sjuk och inte kan hålla träning.


1999 – Vi får 20 000 i mattbidrag från kommunen. Jag graderar våra två första hakama, Brian & Nicklas. Klubben gör uppvisning i P3-programmet Ketchup, i direktsändning från Skelleftefestivalen. Vår andra barngrupp, 5-8 år, startas, med Brian som instruktör. 


1998 –Vårt första läger, med Ove Halén. Vi börjar hyra en gammal matta av judoklubben (96 m2). 

1997 – Uppvisningen i Anderstorp-salen introducerar klubben för Skellefteborna. Träningen startar i Balderskolan på hösten. 


1996 – Klubben bildas 14.4 Träningen flyttas till Kalvträsk, under hösten.

241064464_217492196934650_2692207944096281063_n.jpg

Klubbens grundare

Rabbe Anklew 5 Dan Shidoin

Rabbe sensei började sin budokarriär på 70-talet med att träna Kyo Kushin Kai karate för Brian Fitkin i Stockholm. Efter 3 års träning såg han en Aikidouppvisning med Morihiro Saito sensei från Japan, vilket ledde till att han, djupt imponerad, började träna Aikido. 

Träningen skedde under Tomita sensei fram till flytten till Västerbotten. Efter några års uppehåll började han träna på nytt i Umeå aikidoklubb. 1996 graderade han till Shodan, 1 Dan. I samband med det grundande han denna klubb.

En av Rabbes barn, Lina Anklew, handmålade en logga till klubben i akvarell. Den togs fram i tygmärken att fästa på träningsdräkter närmast hjärtat.

“Aikidoträningen har gett mig många erfarenheter och insikter i hur vi människor fungerar, vilket har hjälpt mig både privat och i arbetslivet. Jag tränar framförallt för nöjes skull, det är roligt att träna Aikido!” 

“En milstolpe på vägen var när jag graderade till yon-dan (4:e Dan) på Endolägret i Stockholm i februari 2008. Det är sista graderingen i Aikido, därefter är det bara hedersgrader upp till 10:e Dan. För mig känns det som att min stora Aikidoresa precis börjat, härifrån och framåt ser jag fram emot att göra nya upptäckter i Aikidons spännande värld!” 


I februari 2015 erhöll Rabbe Go-dan (5:e Dan) från Endo sensei på lägret i Sigtuna. I samband med det bestämde sig Rabbe för att försöka få Sverigelägret till Skellefteå 2016. Sagt och gjort, Aikidoförbundets styrelse godkände ansökan och Shirakawa Aikido anordnade det första Sverigelägret norr om Uppsala under Kristi Himmelsfärds-helgen i maj 2016. Lägret blev mycket lyckat med drygt 120 deltagare varav 28 instruktörer. 12 kvinnliga och 16 manliga, dvs 43% kvinnliga instruktörer! Inte nog med att klubben arrangerade Sverigelägret 2016, den fyllde även 20 år! 

Nu har Rabbe, av nödvändighet snarare än önskan, vikt ihop sin hakama och i alla fall för nu lagt den på hyllan. Aikidon har en fortsatt viktig mening i vardagslivet, Rabbe förblir hedersmedlem och stöttar klubben med sin kunskap och erfarenhet. Vi ser alltid fram emot chansen att träffas igen, inte minst på mattan, i olika sammanhang.

116376455_638654320336667_2756531699985325684_n (1).jpg
bottom of page